Balettcipő tisztítása

 

Ahhoz, hogy sokáig használhassuk, nem szabad elfelejtkezni a balettcipő megfelelő tisztításáról.

Ahogy a lábunkat, úgy a gyakorló cipellőt is rendszeresen karban kell tartani, hogy mindig a legjobb formáját nyújtsa. Mivel a sok mozgástól hamar szennyeződik, alapos tisztításra van szükség.

 

 

A vászoncipő esetében kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen elég, ha mosógépbe tesszük. Ne használjunk túl sok mosószert, és állítsuk be a finommosás funkciót.

Még a centrifugázás előtt vegyük ki a topánt, majd szárítsuk meg törülközőn.

 

 

A bőrcipőt szigorúan kézzel tisztítsuk, a mosógép ugyanis tönkreteszi. Először is mindig szellőztessük ki, majd fújjuk be a belső részt szagtalanító spray-vel.

Kívülről többféle módszerrel távolíthatjuk el a szennyeződéseket. Használhatunk régi fogkefét, amire pár csepp vízzel elkevert mosószert öntsünk, és ezzel takarítsuk le gyengéden a bőrt, majd enyhén nedves ruhával töröljük át.

Lehet még papírtörülközőt és üvegtisztítót is használni, de ugyanilyen jó a nedves tisztítókendő is.

 

 

Az igazán szép, hosszú életű bőrcipőért készítsünk elő pamutvattát, konyhai ecetet, olivaolajat és zsíros krémet. Elsőként nedvesítsük meg a vattát ecettel, és távolítsuk el a külső felületről a port, koszt, foltot. Aztán egy másik vattára öntsünk olajat, és ezzel is dörgöljük át a cipőt, hogy puha és rugalmas legyen.

Levegőn szárítsuk, végül töröljük át, és vékonyan kenjük be krémmel. Használat előtt mindenképpen várjuk meg, hogy teljesen száraz legyen.

.

.