Spicc cipő felépítése

Ahogyan a gyakorlóknál, úgy a spicc cipőknél sincsen külön bal és jobb, itt is hordással változik a cipő, ami idővel felveszi a láb formáját.

Az általában borsos árú, finom szaténból készülő darabok gyártása ma is nagyrészt kézzel történik. Az orr rész ragasztással keményített, a talp pedig megerősített, hogy a táncos képes legyen ujjhegyen állni.

A bokához való rögzítést elasztikus pántok és szalagok teszik lehetővé, tehát a cipő három fő része: a box, a talp és a szalagok.

 

 

Az ujjaknál elhelyezkedő box adja az egyensúlyt, segít spiccelni, illetve tartja, szinte tokba zárja az ujjakat.

Sokan hiszik, hogy formája és erőssége miatt fából van, de valójában olyan, mint egy papírmasé, szorosan egymásra tett papírrétegekből, anyagból és ragasztóból áll. Mikor utóbbi keményre szárad, eléri a kívánt merevséget. Az újabb cipőknél a box rész műanyagból és gumiból áll.

A box magassága eltérő lehet, valamelyik feljön a nagylábujj izületei fölé, valamelyik csak éppen az ujjak fölé attól függően, hogy milyen tartásra van szükség. Mindegyikre igaz azonban, hogy az eleje lapos, így jön létre az emelvény, amin balettozik a táncos.

A spicc cipő törzse a belső talp, amely többnyire bőrből, műanyagból vagy ragasztott vászonrétegekből áll.

Nagyon szilárdnak kell lennie, hogy merevítse a talpat, és egyben megtámassza a rüsztöt is. Hajlékonyságát a vastagsága és az anyaga határozza meg.

A vastagság lehet standard, tehát végig egyforma, vagy részleges (feles, háromnegyedes), ezáltal különböző lesz az erőssége az egyes pontokon. Például hasítékok vághatják be a törzset félspiccnél, hogy a gördülés még hangsúlyosabb legyen.

A különböző darabok eltérő stílust követelnek, például a lírai balettekhez puhább, az agresszívebb, sok forgással járó darabokhoz pedig kemény cipőt viselnek.

 

 

A külső talp rész a legtöbb cipőnél egy darab bőr, melyet a cipőre illesztenek ragasztóval, és a szélekre rá is tűzik. Amellett, hogy tartja, el is fedi a cipő külső, szatén anyagának tisztázatlan részeit. Kétféle felület van, az egyik jobb nyúlást tesz lehetővé, a csiszolt talp pedig simább felülete miatt csökkenti a nyúlást.

 

 

A lábhoz a cipőt gumik és szalagok rögzítik. A gumi a boka elején megy, és spicc közben tartja a cipő sarkát. A két szaténszalag egymást fedve szinte becsomagolja a bokát ellentétes irányba körbetekerve.

A végeket csomóba kötik, majd betűrik a szalag alá a boka belső részén, hogy ne látszódjanak. Kritikus lehet, hogy hol illesztik fel a szalagokat, a rossz elhelyezés ugyanis rosszul passzoló cipőt eredményez. Az optimális elhelyezés a láb fizikai jellemzőitől függ.

 

 

A spicc cipő elengedhetetlen sajátossága az esztétikus megjelenés. A dekoratív szatén minden szögből tökéletesen látszódik maximális eleganciát nyújtva a cipőnek és viselőjének.

A külső talp nagyon vékony, és csupán egy részét takarja a cipő aljának. A szatén széle pedig művészien van köré berakva, hogy a cipő alulról is szép legyen.