Balettcipő mérete

 

 

 

Méretében a balettcipőnek pontosan kell illeszkednie a lábunkhoz a maximális biztonság és rugalmasság miatt. Ezért kulcsfontosságú, hogy a jó méretet válasszuk ki vásárláskor.

Sem a gyakorlóknál, sem a spicc cipőknél sincsen külön bal és jobb, a hordással változik a cipő, ami idővel felveszi a láb formáját. 

 

 

 

 

Az általános vélekedés szerint kesztyűként kell simulnia a lábfejre, de nem lehet túl kicsi, hiszen az ujjaknak szükségük van a mozgáshoz helyre.

Tehát ha felpöndörödnek a cipőben, biztosak lehetünk benne, hogy rossz méretet választottunk.

Ha viszont túl bőnek bizonyul, annyira hogy szinte össze lehet csippenteni az anyagot, lötyögni fog a széleken, ami alapjaiban rontja a teljesítményt.

 

 

 

 

A gyerekméret külön kategória, mivel a szülők abban a hitben, hogy úgyis gyorsan nő a gyerek, elcsábulnak a nagyobb méret irányába.

Ez azonban súlyos hiba, a nagyobb cipőben ugyanis megbotolhat tánc közben a gyerek, ráadásul a láb olyan megterhelésnek van kitéve, ami növeli a sérülés kockázatát.

Tehát a kicsik esetében is a pont megfelelő méretre van szükség, így a balettmester is tökéletesen látja a technikai problémákat.

 

 

A padlót csak tökéletes méretű cipőben lehet jól érezni, így nem csupán a sérülés előzhető meg, de előbb lehet elsajátítani a pozíciókat is.