Balettcipő anyaga

 

 

A balettcipők általában bőrből, vászonból vagy szaténból készülnek.

A táncosok több párt használnak: a szatén az előadások fellépő cipője, a bőrből vagy vászonból készülőt pedig gyakorláskor használják. Az első pár vásárlásánál mindenképpen érdemes körültekintően dönteni.

Mindenki maga dönti el, melyik anyag a szimpatikus, de talán nem árt, ha mindkét anyaggal megismerkedik a lábunk.

 

 

Az anyag jelentősen befolyásolja az élettartamot és a cipő tartósságát. 

Mindkét típust más tényezők miatt kedvelik. A bőrcipő sokkal tovább tart, mint vászon társa, igaz utóbbi éppen emiatt olcsóbb is. A vászon tehát gyorsabban használódik, a fellépő szatén spicc cipő pedig még hamarabb, van, hogy csupán egy előadást él meg.

 

 

A különböző tánctípusok is befolyásolhatják, milyen anyagot választunk, és az sem elhanyagolható, hogy milyen padlón táncolunk.

A fapadlón legjobb bőrcipőben balettozni, mert sokkal jobb az anyag nyúlása, linóleumon vagy PVC padlón viszont inkább a vászon ajánlatos, a bőr ugyanis jobban megragad a felületen.

 

 

Méret:

A méret szempontjából is fontos, hogy melyik anyagú cipőt vásároljuk meg.

Ha a bőr mellett döntünk, mindenképpen legyen zokni hatás, azaz olyan érzés, mintha a lábunkra öntötték volna, hiszen az anyag sajátossága, hogy a későbbiekben tágul. Persze ne legyen kényelmetlenül szűk sem, csak passzoljon pontosan.

A vászon esetében a kényelmes méret mellett döntsünk, hiszen az nem fog tágulni, s akinek szélesebb a lábfeje, az szintén jobban jár a vászoncipővel. Ne hanyagoljuk el a körültekintő próbát, mert ha a boltban rossznak érezzük, ez a későbbiekben csak még rosszabb lesz.